VTISI IZ KOLESARSKE ŠOLE V NARAVI V LIBELIČAH

Od 15. 5. do 19. 5. 2023 smo imeli 5. razred OŠ Otočec kolesarsko šolo v naravi. Odpeljali smo se v Libeliče, na Koroško in tam preživeli 5 čudovitih dni, ki so bile zapolnjene z različnimi dejavnostmi, med katerimi sta najbolj izstopala kolesarjenje in kolesarski poligon. Izvedli smo 2 naravoslovna dneva (Vreme in vremenski pojavi in Začutim naravo), 1 tehniški dan (Kolesarski poligon) in 2 športna dneva (Pohod in Kolesarjenje).

V ponedeljek smo z učenci prispeli okoli 10.30 in se takoj odpravili v sobe, kjer smo učence razporedili v 2 skupini, ki sta se izmenjevali. Učenci so vsak dan kolesarili in se urili na kolesarskem poligonu, dneve pa smo si zapolnili z različnimi dejavnostmi, tako šolskimi, kot tudi športnimi. Učenci so komaj dočakali kosilo, saj smo se odpravili že zelo zgodaj, vmes pa smo imeli samo en postanek, da so učenci pomalicali. Po kosilu smo imeli počitek in prosti čas, ki so ga nekateri izkoristili za branje, drugi za različne športne aktivnosti, tretji pa so vadili igranje harmonike. Sledilo je urjenje na kolesarskem poligonu in kolesarjenje s cestnimi pravili. Po večerji je bil čas za počitek, branje angleške literature in igranje družabnih iger.

V torek nas je vse presenetil dež, zato so se naši načrti nekoliko spremenili. Takoj po zajtrku so se učenci družili ob družabnih igrah, nato pa smo se odpravili pod plezalno steno, kjer so se lahko preizkusili v spretnosti plezanja. Sledilo je lokostrelstvo, kjer so se učenci lahko izkazali v svoji natančnosti pri zadevanju tarče. Po kosilu pa smo imeli orientacijo, ki so jo preimenovali v lov za zakladom, kjer so učenci reševali različne uganke in iskali različne predmete. Dan je hitro minil, čeprav je bil kisel in deževen. Zvečer pa smo se vsi zabavali ob športnih in družabnih igrah. Učenci so se zabavali predvsem ob tomboli, največji nogometni navdušenci, pa so si lahko ogledali prvi polčas tekme v Ligi prvakov med Interjem in Milanom.

V sredo so učenci začeli z jutranjo telovadbo, po zajtrku pa je bil na sporedu pogovor o vremenu in vremenskih pojavit ter ogled vremenske hišice. Pred kosilom smo se odpravili v gozd, kjer so učenci spoznavali in doživljali gozd skozi različne dejavnosti. Spoznavali so različne drevesne vrste, predstavnike gozdne podrasti in iskali sledove živali ter ugotavljali, katerim živalskim vrstam pripadajo. Preko naravoslovnih iger so spoznavali gozd ter kritično razmišljali o vlogi gozda z ekološkega in gospodarskega vidika. Po kosilu smo imeli počitek in prosti čas, ki so ga nekateri izkoristili za branje, drugi za različne športne aktivnosti, tretji pa so vadili igranje harmonike. Sledilo je urjenje na kolesarskem poligonu in kolesarjenje s cestnimi pravili. Zvečer smo se vsi ponovno zabavali ob športnih in družabnih igrah, nogometni navdušenci, pa so si lahko ogledali tudi v sredo prvi polčas tekme v Ligi prvakov med Real Madridom in Manchester City-jem.

V četrtek smo se takoj po zajtrku odpravili peš z Libeliške gore v Libeliče, kjer so nas čakala kolesa. Učenci so se razdelili v 2 skupini; eni so se zapeljali po cesti skozi Libeliče vse do sosednje Avstrije, drugi pa so vadili svoje spretnosti na poligonu, po malici sta se skupini zamenjali. Po kosilu pa smo se ponovno peš odpravili na Libeliško goro, kjer je CŠOD Ajda. Popoldan smo spoznavali ptičja gnezda in ptice. Z daljnogledi so učenci opazovali ptice v naravi ter njihovo vedenje. Kritično so razmišljali o posegih človeka v naravno okolje ter posledicah teh posegov na življenje ptic.

V petek smo imeli pred kolesarskim poligonom še ravno toliko časa, da smo se spakirali in pripravili na odhod. Po uspešno opravljenem poligonu pa smo pojedli kosilo in se zadovoljni odpravili na avtobus ter se odpeljali domov.

Na koncu tedna smo se vrnili utrujeni, a bili smo veseli in zadovoljni, ker smo se imeli lepo. V spominu jim je najbolj ostal čas, ki so ga preživeli prosto, ob druženju s svojimi sošolci, še posebej ob večerih, ko so imeli čas za družabne igre, karte in nogomet.

Zapisala: Melita Turk

PETEK, 19.5.2023

Danes je šlo zares.

ČETRTEK, 18.5.2023

Dan se je začel z jutranjimi igrami in telovadbo.

Po dveh deževnih dneh končno sonček.

Zabava pred resnim delom.

Cestna vožnja.

Kolesarski poligon.

Cestno kolesarjenje v sosednjo Avstrijo.

Opazovanje ptic in raziskovanje njihovega življenja.

SREDA, 17.5.2023

Pogovor o vremenu in vremenskih pojavih ter ogled vremenske hišice.

Kolesarilii smo tudi po dežju.

Gozd je učilnica.

TOREK, 16.5.2023

Plezanje na plezalni steni.

Lokostrelstvo

Večerne žonglerske animacije

PONEDELJEK, 15.5.2023

Nastanitev in začetno navdušenje. 

Socializacijske igre v povezavi z Varnim in spodbudnim učnim okoljem.

Naš prosti čas.

Kolesarjenje in poligon.

(Skupno 737 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost