V torek, 13. 6. 2023, se je 41 učencev, ki se z nemščino srečujejo v okviru predmetov Obvezni 2. tuji jezik, Nemščina 3, Nemščina N2N za 4., 5., 6. in 8. razred, s tremi učitelji spremljevalci in v sodelovanju s turistično agencijo Kompas Novo mesto, odpravilo na strokovno ekskurzijo v Avstrijo, na Avstrijsko Štajersko. Cilj ekskurzije je bilo mesto Gradec, ki so ga učenci pobližje spoznali ter obisk čokoladnice Zotter, ki slovi po inovativnosti pri ustvarjanju čokolade v Berglu pri Riegersburgu.

Učenci so se na pot odpravili ob 6. uri, v 200 km oddaljeni Gradec pa so po vožnji mimo Celja, Maribora, čez Šentilj prispeli okrog 10. ure dopoldne. V Gradcu so si najprej ogledali staro mestno jedro in se sprehodili mimo številnih znamenitosti. Videli so operno hišo, pred katero stoji zelo posebna moderna jeklena skulptura, in se sprehodili do mestne hiše na Glavnem trgu. Obiskali so deželni dvorec z nadvse zanimivim notranjim dvoriščem z arkadami, ki veljajo za mojstrovino italijanske renesanse. Pred vodnjakom vojvode Janeza so našli nekaj časa za skupinsko fotografiranje, nato pa so se čez most, okrašen s številnimi ključavnicami, ki simbolizirajo večno ljubezen, odpravili na drugi breg reke Mure, kjer jih je pot vodila mimo galerije, imenovane »Friendly alien« ali »Prijazni vesoljček«.

Učenci so obiskali tudi eno novejših in modernejših znamenitosti – umetni otoček na Muri, ki so ga postavili v letu, ko je Gradec postal evropska prestolnica kulture. Ker je bil otoček prizorišče festivala kriminalk, je bil primerno okrašen s posebnimi trakovi, ki so opozarjali na mesto (literarnega) zločina. Temu je sledila težko pričakovana vožnja s tirno vzpenjačo na grajski grič Schlossberg z znamenito uro, od koder se ponuja lep razgled na mesto in okolico.

Po malici in malce prostega časa za opazovanje razgleda je sledil spust v mesto po kar 260 stopnicah t.i. Napoleonovega stopnišča ter vožnja do čokoladnice Zotter. Z inovativnimi dosežki pri kombinaciji kakava, sladkorja, kave, banan in številnih začimb so ustvarili več kot 150 slastnih čokoladnih okusov, med katerimi so učenci kar težko izbrali svoje najljubše. Po ogledu filma, ki je učencem predstavil pot od kakavovega zrna do tablice čokolade, je sledil vrhunec ekskurzije – degustacija številnih čokoladnih okusov in izdelkov. Ste si že v kakšni drugi čokoladnici lahko na posebno žličko sami natočili toliko vrst čokolade, kot vam je poželelo srce? Ste že kje drugje lahko pokusili s čokolado oblite bučnice ali hrustljavo sadje, pokovko Pop Art s temno čokolado ali okusom maline? Ali pa Choco Flakes z okusom karamele ali zelenega čaja? Takšnih in drugačnih presenetljivih kombinacij okusov je bilo še veliko, tako da je bilo zelo težko izbrati le nekaj sladkih spominkov za vse domače.

Med vožnjo domov so učenci pozorno prisluhnili vodički Cvetki ter do konca rešili naloge, s katerimi jim je učiteljica nemščine popestrila pot. Na Otočec so se navdušeni in prijetno utrujeni ter polni vtisov vrnili ob 20. uri.

Zapisali: Marija Sedmak, Marcel Sebanc, Damjana Luzar

Related Images:

(Skupno 229 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost