Teden umetnosti na OŠ Otočec

Med 22. in 28. majem 2023 bo v slovenskih šolah in vrtcih potekal že četrti Teden umetnosti, katerega poslanstvo je spodbujanje ustvarjalnosti. V okviru Unescovega svetovnega tedna umetnosti (Arts Education Week) se v slovenskih vrtcih ter osnovnih in srednjih šolah zvrstijo številni dogodki, povezani z različnimi umetniškimi zvrstmi.

Na OŠ Otočec bomo skupaj z orkestrom AVE organizirali glasbeni dogodek, in sicer bomo izvedli muzikal z naslovom Veselje nemškega skladatelja Kurta Gäbleja.

V vlogi vokalnih solistov se nam bosta pridružila domačina – mednarodno prepoznavna pevka Lucija Selak (pevka pri Ansamblu Saša Avsenika) ter odličen vokalist Gašper Rifelj, vlogo pripovedovalke pa bo prevzela Brigita Macedoni. Iz naše šole se bodo v muzikalu predstavili otroški pevski zbor pod vodstvom Ditke Zupančič, mladinski pevski zbor pod vodstvom Mance Černe, šolska plesna skupina pod vodstvom Špele Mohar, šolska glasbena skupina pod vodstvom Petra Jeniča ter šolska gledališka skupina pod vodstvom Barbare Pavlovič Plevanč, ki je muzikal tudi režirala. Scenografijo je izdelala Andreja Novak Gabrič. Muzikal Veselje je kakovosten otroški muzikal, ki ponuja tako razvedrilo kot tudi pomembno moralno sporočilo za poslušalce vseh starosti. V ospredje postavlja medsebojne odnose, ki so nujno potrebni kot temelj zdrave in spoštljive družbe, prav tako pa izpostavlja večno aktualno tematiko – skrb človeka do matere narave.

Za finančno pomoč pri izvedbi muzikala se že vnaprej najlepše zahvaljujemo Tovarni zdravil Krka in Kirurškemu centru Avelana z Otočca.

Vljudno vabljeni.

Hermina Videnič

Gašper Rifelj se je rodil leta 1990 v Novem mestu. Nase je prvič opozoril z zmago na glasbenem tekmovanju Hitmania. Leta 2009 je poizkusil svojo srečo na festivalu EMA. Pravo priložnost za prikaz svojih vokalnih sposobnosti je dobil septembra 2009, ko je nastopil na dveh večjih slovenskih festivalih zabavne glasbe: na Slovenski popevki v Ljubljani, na kateri je dosegel odlično 2. mesto in na Narečni popevki v Mariboru. Tudi leta 2010 je sodeloval na Slovenski popevki in se predstavil s skladbo Mozaik ter zasedel 3. mesto.  Sodeloval je v televizijskem šovu Misija Evrovizija in se kot edini moški predstavnik uvrstil v finale oddaje. Gašper je bil del Slovenske popevke tudi leta 2012, ko se je predstavil s skladbo Manj je več in s svojim nastopom navdušil občinstvo. Obiskoval je Konservatorij za glasbo ter sodeloval z odličnim profesorjem iz Londona Joshuom Alamujem. 

Leto zatem je dobil povabilo na največji plesni šov pri nas »Zvezde plešejo«, kjer so gledalci lahko videli tudi njegov izjemen plesni talent. Z veliko treninga in dela sta skupaj s soplesalko Majo Geršak prišla vse do superfinala in na koncu zasedla drugo mesto. 

Gašper je od konca septembra 2018 tudi član igralske zasedbe v muzikalu Madagaskar, kjer igra glavno vlogo, leva Alexa.

_________________________________________________________________________________________________________________

Zgodba o tem, kako se je Dolenjka z Otočca znašla med člani ansambla Saša Avsenika iz Begunj na Gorenjskem, je neverjetna in po svoje navdihujoča. Tudi zato, ker se pri Selakovih doma nihče ni posebno ukvarjal z glasbo, ne ljubiteljsko in še manj profesionalno. »Je pa bila pri hiši vedno frajtonarica, kot je na Dolenjskem običaj,« nam pove Lucija, ki je pri devetih letih dobila harmoniko v dar od očeta. Po posluhu se je najprej naučila nanjo zaigrati pesmico Mi se imamo radi. »Pozneje sem se učila igranja pri Tomažu Kastelicu, članu Mladih Dolenjcev,« nam zaupa dekle. »Seveda sem njihove skladbe poznala in jih poslušala, a bolj podrobno sem kvintetovskemu zvenu prisluhnila malo pred tem, ko sem se po spletu okoliščin odpeljala na Gorenjsko na avdicijo, na katero me je povabil Matic Plevel, ki je po naključju izvedel, da veliko pojem in objavljam posnetke,« nam pove Lucija, ki ni o avdiciji doma nikomur nič povedala. »Šele ko sem se že vračala domov, sem poklicala mami in razkrila, kje sem bila. Seveda je bila šokirana,« pravi Lucija …

_________________________________________________________________________________________________________________

Miro Saje se je rodil leta 1965 v Novem mestu. Študiral je trobento na Akademiji za glasbo v Ljubljani in diplomiral leta 1990. V času študija je sodeloval s Simfoničnim orkestrom RTV Ljubljana in Simfoničnim orkestrom ljubljanske opere.

Že od mladih nog je bil član Pihalnega orkestra Novoles Straža, kasneje Pihalnega orkestra Krka, katerega dirigent je postal leta 1990.

Pomemben mejnik na njegovi glasbeni poti je bil študij dirigiranja pri prof. Janu Cobru na Brabants Conservatorium v Tilburgu na Nizozemskem, kjer je leta 1999 diplomiral. V letih 1995, 1997 in 1999 je bil proglašen za najboljšega dirigenta na mednarodnem tekmovanju pihalnih orkestrov v italijanski Rivi del Gardi.

Miro že več let uspešno poučuje trobila na glasbeni šoli v Novem mestu. Od leta 2001 je gostujoči dirigent Orkestra slovenske policije, občasno pa sodeluje tudi z Slovenskim orkestrom klarinetov. Od leta 2006 je predsednik strokovne komisije in član predsedstva Zveze slovenskih godb. Je ustanovitelj in idejni vodja Dirigentske šole. Od leta 2010 je član strokovne komisije CISM (Evropsko združenje pihalnih orkestrov). V zadnjem času je iskan gostujoči dirigent in član tekmovalnih komisij na pomembnejših mednarodnih glasbenih dogodkih.

(Skupno 118 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost