Kulturna šola

Koordinatorica kulturno-umetnostne vzgoje na šoli: Hermina Videnič
Kulturna šola je državni projekt v osnovnih šolah, namenjen predvsem obšolskim dejavnostim s področja kulture, ki ima jasen cilj – dvigniti kvaliteto in obseg kulturnega udejstvovanja.
O projektu
Javni sklad RS za kulturne dejavnosti vsako leto razpisuje javni poziv za pridobitev naziva »kulturna šola«, s katerim želi motivirati šole, da postanejo žarišča kulturnih programov v lokalnem okolju in krepijo ustrezno kulturno vzgojo in ustvarjalnost mladih na različnih umetnostnih področjih, v šoli ali izven nje.

Ocenjevalna komisija za vrednotenje prijavljenih vlog je ugotovila, da skladno z razpisnimi kriteriji izpolnjujemo vse kvantitativne in kvalitativne pogoje, zato so nam za obdobje 2017-2022 podelili naziv »kulturna šola«. S tem smo dokazali, da dosegamo visoke rezultate na kulturnem področju, da sodelujemo s krajem in širše. Tudi v letošnjem šolskem letu 2018/19 kakor tudi v prihodnjih šolskih letih bomo učence povabili k aktivnostim na različnih področjih kulturnega udejstvovanja (glasbena umetnost, pevski izbor, ansambelska igra, gledališče, likovna umetnost, ustvarjalna dejavnost, fotografija, ples, literatura, novinarstvo, ohranjanje kulturne dediščine …).

Priznanje Kulturna šola nas obvezuje, da bomo v šoli in širše še naprej v največji meri razvijali kulturo.

Koordinatorica kulturno-umetnostne vzgoje na šoli: Hermina Videnič

Zaključek 2017/2018
ZAKLJUČNA PRIREDITEV PROJEKTA KULTURNA ŠOLA

V petek, 22. septembra 2017, sta se učenki Eva Žagar iz 8. a in Klara Štukelj iz 9. a razreda z mentorico Hermino Videnič udeležili zaključne prireditve projekta Kulturna šola. Celodnevnega dogajanja se je na OŠ Louisa Adamiča Grosuplje (najbolj kulturne šole preteklega leta) poleg ravnateljev in županov nominiranih osnovnih šol udeležilo približno 150 učencev in 72 kulturnih mentorjev. Najprej so se mladi gledališčniki gostujoče šole predstavili v gledališču z naslovom »Nacionalno preverjanje stanja«. Predstava govori o pasteh najstništva, s katerimi se srečuje današnja mladina. Po predstavi so mladi lahko izbirali med trinajstimi delavnicami različnih tematik. Eva in Klara sta se udeležili delavnice z naslovom Po svileni cesti, kjer sta v delavnici slikanja na svilo spoznali tehniko risanja s konturnimi barvami in barvanje svile.

Za mentorje in kulturne koordinatorje je bil v času delavnic organiziran seminar, kjer so nam predstavili programe in izobraževanja, povezane z neobveznim izbirnim predmetom (NIP) UMETNOST ter kakšen je pomen uveljavljanja in spoštovanja avtorskih pravic za avtorje in založnike. Ob pol dveh je bil organiziran piknik oz. kosilo na prostem v parku pred osnovno šolo.

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) je v sodelovanju z OŠ Louisa Adamiča Grosuplje na zaključni prireditvi v večnamenski dvorani OŠ Louisa Adamiča Grosuplje, ki se je je udeležila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Maja Makovec Brenčič, razglasil imena 70 osnovnih šol, ki so si letos prislužile naziv ‘kulturna šola’, in najboljšo med vsemi, najbolj kulturno šolo leta 2017, ki je po mnenju strokovne komisije postala Osnovna šola Franceta Prešerna iz Maribora.

Hermina Videnič

Plaketa

Kulturni dan sedmo- in osmošolcev na Bledu

9. septembra so se učenci obeh 6. in 7. razredov ob strokovnem vodenju učiteljev CŠOD Kranj podali na biser Slovenije - Bled. Navkljub deževnemu vremenu so uživali v vožnji s tradicionalnimi blejskimi pletnjami, se vzpeli po znamenitih 99 stopnicah ter si ogledali...

NOČ KNJIGE 2022 (april 2022)

V aprilu 2022 se bomo pridružili mednarodnemu projektu in obeležili dan svetovne mladinske književnosti. Za učence bomo pripravili noč v knjižnici z ustvarjalno delavnico. Dogodek bo izveden za učence šestih razredov, število učencev bo omejeno na 12. CILJ: Njeno...

KD – 20000 milj pod morjem

V torek, 21. 1. 2020, smo se učenci od 3., 4. in 5. razredov odpravili v Anton Podbevšek Teater, kjer smo si ogledali gledališko predstavo 20000 milj pod morjem. Kulturni dan se je začel ob 8.20. Najprej smo prebrali kratko obnovo knjige, ki jo je napisal Jules Verne....

Kulturni dan: Povabimo besedo

Na šoli smo v sredo, 9. 10. 2019, izvedli kulturni dan, ki smo ga naslovili Povabimo besedo. Tako je namreč naslovljen projekt Društva slovenskih pisateljev, preko katerega nas je obiskala njihova članica, pedagoginja in pisateljica, Aksinja Kermauner. Piše za mlade...

Print this pageEmail this to someone
(Skupno 709 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost