V sredo, 14.6.2023, je ravnateljica Mateja Rožman na ekskurzijo popeljala 35 najuspešnejših učencev  od 1. do 5. razreda OŠ Otočec. 

Avtobus je učence najprej zapeljal v Brestanico, na grad Rajhenburg, kjer so imeli voden ogled. Mlajši učenci so spoznavali način življenja menihov Trapistov, starejši pa značilnosti vitezov Rajhenburških. 
Otroci so si z zanimanjem ogledovali bogate razstave, poslušali kustosinjo in ji zastavljali zanimiva vprašanja.
 
V nadaljevanju jih je pot vodila do starega mestnega jedra Krško, kjer so nadaljevali z bogatim zgodovinskim programom.  
Dodobra so spoznali bogat Mestni muzej Krško in življenje ter dela pomembnega Janeza Valkarda Valvazorja – človeka, ki je hotel vedeti VSE.
Pred 330 leti je Janez Vajkard Valvasor prišel živel v Krško, kjer je kmalu tudi umrl. Bogate razstave pričajo o njegovih velikih delih. Prelistavali so tudi njegovo največji knjigo Slavo Vojvodine Kranjske, ki obsega kar 3.500 strani.
Ogledali so si tudi Mencingerjevo hišo,  ki danes služi kot muzej. Zanimiva je bila tudi svetlobna razstava v galeriji Krško. 
 
Učenci so sodelovali tudi v kreativni delavnici, kjer je vsak naredil svoj odtis rastline (monotipija).
 
Učenci so si ogledali tudi nogometno razstavo. Krško namreč praznuje že 100. obletnico delovanja nogometnega kluba Krško. Bilo je zanimivo videti več kot 50 let stare “kopačke” in drese, ki so jih nosili že okoli leta 1940.
 
Na koncu so odšli še na sladoled in dan je bil popoln. Zadovoljni in polni doživetij so se vrnili k šoli, kjer so jih kuharice pričakale z okusnimi kosilom. 
Takšnega izleta bi si želeli vsako leto. Vredno se je potruditi zanj.
 
Mateja Rožman, Melita Bevc Novak, Ditka Zupančič

Related Images:

(Skupno 167 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost